Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2015 09:39 - Чувството за вина
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.12.2015 11:29



Търсете в новия блог: skybluefire.blogspot.bg


1. Ако става дума за вина пред конкретен човек, поискайте прошка. Трудностите започват още на този етап. Не всекиму е леко да иска прощение. Не всички умеят да прощават. Когато вината се вклинва в отношенията между хората, тя може да се превърне в инструмент за манипулиране. „Ти пред мен си виновен, а значи си ми длъжник" - това е най-вероятната позиция на обидения. Самият обиждащ често пъти е готов да изкупва вината си, превръщайки се едва ли не в роб на този, пред когото се е провинил. Следете се за подобни настроения и не забравяйте чувството за собствено достойнство, своето и на другия човек. Признайте си вината, изразете искреното си разкаяние и ако е възможно се поправете. Вината не може да бъде повод за унижения и използването на един човек от друг. Честните и свободни отношения се градят на любовта и уважението, а не на робската зависимост от нечие прощаване.

2. Изповядайте се и се покайте пред Бога.

3. Откажете се от завишени изисквания към самия себе си. Поставете си реалистични цели и не посягайте към някакви недосегаеми висоти.

4. Признайте си и приемете слабостта си. Да, има ситуации, с които не можем да се справим. Майката, която обикновено се разкъсва между дома и работата си, може колкото си иска да се укорява за това, че си изкарва умората и раздразнението върху децата, но това едва ли може да промени нещо. Истината е, че в такава ситуация тя няма сили да се държи иначе. Така че вместо безсмислени угризения помислете какво бихте могли да промените в живота си.

5. Съзнаването на своята слабост и несъвършенство съвсем не е повод за потъване в ново чувство за вина. Тъкмо сега, когато проблемът е видян и разбран, може да бъде отстранен.

6. Молете за помощ. Човек трябва да има определен душевен ресурс, за да може честно да разгледа своите чувства и мотивите за постъпките си. Този ресурс обаче не винаги съществува. Търсете поддръжката на тези, които са готови да ви изслушват и съпреживяват без осъждане и морализаторство. Някой приятел, роднина, свещеник, психолог. Главното е този човек да вижда у вас личността. Грешката на прекомерно страдащия от вината си човек е в това, че той се приравнява към греха си, сякаш няма нищо друго. А личността е неизмеримо повече от това... Търсете тези, които ще ви помогнат да осъзнаете своята личност и почувствате.

Човек може да намери подобаващо място за вината си само ако се почувства безусловно приет от Бога. Тогава пояждащото душата чудовище, наречено „вина", ще се превърне в неговия пътеводител към любовта.

Журнал православной жизни „Нескучный сад"

Превод от руски: Анелия Павлова




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212881
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031